Blog - Antonis Vijvers

Blog

Quarantaine

In het artikel “gezondheid: preventie” tipte ik het onderwerp quarantaine al aan. Eén van de preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen is namelijk dat de nieuwe bewoners van de vijver eerst in quarantaine worden geplaatst. In dit artikel beschrijf ik …

Lees verder

Nitraat

In voorgaande artikelen hebben we gezien dat nitriet een onwenselijke stof is in de vijver, die we door de juiste maatregelen zo snel mogelijk willen omzetten in nitraat. In het nitrificatieproces wordt ammonia via nitriet omgezet in nitraat en hierbij …

Lees verder

Bekko

De Bekko is eigenlijk een verzamelnaam voor drie variëteiten die onder de showklasse “Bekko” vallen. Een bekko kenmerkt zich door een basiskleur (wit, rood of geel), met daarop (kleine) sumispots, zoals je die ook bij een Sanke ziet. De sumispots …

Lees verder

Koi Beoordelen Patroon (deel 2)

In het vorige deel hebben we gezien dat bij het beoordelen van koi op een koishow maximaal “slechts” 20% van de punten aan het onderdeel patroon wordt toegekend. Toch is het patroon een belangrijk facet, omdat dit onder andere bepaald …

Lees verder

Nitriet deel 2

In het artikel “Nitriet deel 1” hebben we geconstateerd waardoor er een nitrietpiek in de vijver kan ontstaan en welke symptomen dit bij de vissen tot gevolg kan hebben. In dit laatste deel gaan we bekijken hoe we een nitrietpiek …

Lees verder

Asagi

Asagi Een Asagi is een koivariëteit met een witte basis. De vis heeft een blauwe rug met daarin het zo typische matsubapatroon. Matsuba betekent dennenappel en verwijst naar de zwarte kernen die je ook vindt in de “schubben” van deze …

Lees verder

Koi Beoordelen Patroon (deel 1)

Bij In het Koi Beoordeling hebben we het gehad over lichaamsbouw (40% van de punten) en huidkwaliteit (30% van de punten). Het derde beoordelingscriterium bij het jureren van koi is het patroon. Hoewel dit vooral voor beginnende hobbyisten als heel …

Lees verder

Huidworm

Eén van de meest voorkomende parasieten op koi is Gyrodactylus of huidworm. Zoals de naam al suggereert valt de huidworm onder de hoofdgroep “Wormachtigen”. Het betreft een meercellig, dierlijk organisme dat tot ongeveer 0,5 millimeter (500 micron) groot is, en …

Lees verder

Nitriet deel 1

  Nitriet In voorgaande artikelen over ammoniak hebben we geconstateerd dat als het nitrificatieproces in de vijver naar behoren werkt, alle ammonia (ammonium plus ammoniak) wordt omgezet naar nitriet. Ok nitriet is, net als ammoniak, in te hoge concentraties schadelijk …

Lees verder

Shiro Utsuri

Na de drie groten der aarde; Kohaku, Sanke en Showa volgt Shiro Utsuri op de voet. De waarschijnlijk voornaamste reden dat Shiro Utsuri vrijwel nooit de hoogste treden van de ladder op koishows weet te bereiken is gelegen in het …

Lees verder

Koi Beoordelen Huidkwaliteit

  In het inleidende artikel over Koi Beoordelen hebben we vastgesteld dat de huidkwaliteit van een koi tot 30% van het maximale aantal punten kan bevatten en maakt dit (na lichaamsbouw dat goed was voor maximaal 40% van de punten) …

Lees verder

Gezondheid: Ziekteverwekkers

Als je weet waardoor een vis ziek wordt, maakt dat het ook gemakkelijker om het probleem aan te pakken. Het is dus interessant om te weten welke ziekteverwekkers uw koi (en u) het leven zuur kunnen maken. Identificatie van de …

Lees verder

Ammoniak (deel 2)

In Ammoniak deel 1 hebben we geconstateerd hoe ammoniak in de vijver ontstaat en hoe giftig het is. In dit artikel leggen we de nadruk op het ontstaan van een ammoniakpiek in de vijver, de verschijnselen die de vissen daardoor …

Lees verder

Goshiki

Als er een top vijf zou bestaan van de meest populaire koivariëteiten dan denk ik dat de Goshiki een eervolle vijfde positie zou innemen na Kohaku, Sanke, Showa en Shiro Utsuri. De moderne Goshiki heeft de laatste decennia enorm aan …

Lees verder

Koi Beoordelen Lichaamsbouw (body)

In het inleidende artikel over Koi Beoordelen hebben we gesteld dat de lichaamsbouw van een koi het allerbelangrijkste onderdeel is bij het beoordelen van koi op een koishow. Maar liefst 40% van de te behalen punten gaan naar dit onderdeel. …

Lees verder

Gezondheid: Controle

In een eerder artikel met betrekking tot het gezond houden en gezond krijgen hebben we de preventieve maatregelen besproken om te voorkomen dat vissen ziek worden. In dit artikel gaan we in op de controlemaatregelen die ervoor moeten zorgen dat …

Lees verder

Ammoniak ( deel 1)

Ammoniak (deel 1) In de artikelen over de Stikstofkringloop en meer specifiek Nitrificatie komt de stof Ammoniak voor. Ammoniak (NH3) is een stof die vrijkomt bij de vertering van eiwitten door de vissen. Het is een zeer giftig, goed in …

Lees verder

Gave Raven

Gave Raven Dit artikel gaat over de Karasugoi familie. Een Karasugoi is feitelijk een beetje een saaie eenkleurige (zwarte) koi, waarbij “karasu” Japans is voor raaf en “goi” gewoon koi betekent. U kent vast de uitdrukking “ zo zwart als …

Lees verder

Koi Beoordelen Inleiding

Aan het begin van het showseizoen is het interessant om eens te kijken waar de jury nu precies op let tijdens het beoordelen van de deelnemende koi. De kennis die u daarvoor in deze te starten artikelenreeks gaat opdoen, maakt …

Lees verder

Gezondheid: Preventie

In het inleidende artikel over gezondheid hebben we geconstateerd dat ook in de koihobby het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen” geldt. Door het nemen van de juiste maatregelen zoals gedisciplineerd onderhoud en regelmatige controles. In dit artikel leggen we …

Lees verder

De Stikstofkringloop

De Stikstofkringloop De stikstofkringloop is het meest belangrijke biologische proces dat plaatsvindt in een aquatisch milieu om het water gezond en leefbaar te houden. De stikstofkringloop in de natuur kun je in zijn meest eenvoudig vorm als volgt weergeven: De …

Lees verder

Admiraal Sanke (Thaiso Sanshoku)

Admiraal Sanke (Thaiso Sanshoku) Als laatste telg van de Go Sanke mogen we de Sanke niet onbenoemd laten. De officiële benaming van deze variëteit is Taisho Sanshoku, maar wordt vrijwel altijd afgekort tot Sanke. Hiermee completeren we het rijtje van …

Lees verder

Waterpompen en Energie

Bij Antonis Vijvers realiseren we ons als geen ander, dat de waterpomp letterlijk het hart is van de vijver. Betrouwbaarheid is natuurlijk de belangrijkste factor. Degelijke pompen met een en goede garantie en zelfs een “pick up and replace” service …

Lees verder

Vijveraanleggen Koivijver

Gezondheid: Inleiding

Het gezond houden en krijgen van de koi in uw vijver is voorwaarde nummer één om maximaal te kunnen genieten van de kleurenpracht en rust die een vijver u na een drukke dag kan bieden. Een vijver met zieke vissen …

Lees verder

Nitrificatie

Eén van de belangrijkste biologische processen in de vijver is de omzetting van de giftige ammoniak, via het verstikkende nitriet in het redelijk onschuldige nitraat. Dit proces noemen we nitrificatie en vormt onderdeel van de stikstofkringloop in de vijver. Vergiftiging …

Lees verder

Koningin Kohaku

Eerder hebben we gezien dat de Kohaku één van de belangrijkste koivariëteiten is en onderdeel uitmaakt van de grote drie, die gezamenlijk bekend staan als Go Sanke. We zouden Kohaku zelfs tot de ongekroonde koningin van het hele pallet aan …

Lees verder

Energiebesparende tips voor je vijver

De energieprijzen rijzen de pan uit. Een enkele hobbyist denkt er zelfs aan te stoppen. Voor u dit überhaupt overweegt wil ik u de volgende energiebesparende tips aan de hand doen, zonder dat dit een verminderde waterkwaliteit tot gevolg heeft. …

Lees verder

De waterkwaliteit van je vijver

Het is bij iedere koihouder waarschijnlijk wel bekend, dat een goede waterkwaliteit en samenstelling de kritische succesfactoren zijn in onze hobby. Koihouden is waterhouden wordt dan ook vaak (terecht) geroepen. Veel meer nog dan bij een natuurvijvertje met wat goudvissen …

Lees verder

Keizer Showa

Zoals we in het artikel over Go Sanke hebben kunnen lezen is de Showa, of eigenlijk Showa Sanshoku zoals de volledige naam luidt, één van de drie belangrijkste variëteiten (Kohaku, Sanke en Showa) die mede daarom in een eigen Showklasse …

Lees verder

Go Sanke: de Koningsklasse

In de korte, maar rijke geschiedenis van Nishikigoi zijn er drie variëteiten ontstaan waar het voornamelijk om draait in Japan. Slechts drie van de rond de 200 op dit moment bekende variëteiten binnen onze hobby dus! Koishows worden vrijwel uitsluitend …

Lees verder

Wat is een Showklasse?

Wat is een Showklasse? In een eerder artikel hebben we de definitie van een koivariëteit bepaald. Hierbij hebben we geconstateerd dat er wel 200 verschillende koivariëteiten onderscheden worden. Je kunt je voostellen dat het bij een koiwedstrijd, als onderdeel van …

Lees verder

Wat is een koivariëteit?

Wat is een koivariëteit? Bij koi spreken we over variëteiten en niet over rassen. Bij rassen hebben namelijk alle nakomelingen dezelfde eigenschappen (qua kleur, bouw en dergelijke) als de ouderdieren. De kans dat twee poedels een rottweiler op de wereld …

Lees verder

Nishikigoi hoofdgroepen

Voordat we überhaupt over variëteiten kunnen praten moeten we eerst kijken naar de verschillende hoofdgroepen die er bestaan en die medebepalend zijn voor de variëteitsnaam die we aan een koi kunnen hangen. Ik doel dan nog niet op patronen en …

Lees verder

De historie van Niskikigoi

De historie van Niskikigoi Zoals de meesten van jullie wel weten liggen de roots van onze koi in Japan, meer specifiek de Niigata provincie in het Westen van dit vulkanische eiland. Hoewel Niigata nog veel historische plaatsen kent bij de …

Lees verder

Waterkwaliteit van je vijver

Waterkwaliteit van je vijver

Waarom is het belangrijk om de waterwaardes regelmatig te meten? De waterkwaliteit van de vijver is van wezenlijk belang. Als vijverliefhebber is het fijn als de vissen rustig rond zwemmen en je een heldere vijver hebt. Waarom is een juiste …

Lees verder

Waarom is het belangrijk een goede vijverfilter te plaatsen op je vijver

Waarom is het belangrijk een goede vijverfilter te plaatsen op je vijver?

Een  vijverfilter zorgt ervoor dat de vaste afvalstoffen, zweefvuil worden afgevangen en schadelijke stoffen worden omgezet. De schadelijke stoffen zoals ammonia worden uitgestoten via de kieuwen en de ontlasting van de vis. Het teveel aan ammonia in je vijverwater kan …

Lees verder

Waarom wordt mijn vijver groen

Waarom wordt mijn vijver groen?

Zweefalg en onbalans van het water Als je vijver groen is, is het een teken dat er algen aan het groeien zijn. Er zijn veel verschillende algen maar meestal is er in je vijver sprake van zweefalg. Zweefalg is een …

Lees verder

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak