Quarantaine - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Quarantaine

In het artikel “gezondheid: preventie” tipte ik het onderwerp quarantaine al aan. Eén van de preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen is namelijk dat de nieuwe bewoners van de vijver eerst in quarantaine worden geplaatst. In dit artikel beschrijf ik de juiste procedure.

 

Quarantainefaciliteit

Een quarantainebak is bedoeld om nieuwe vissen op te vangen, te observeren of om behandelde vissen vanuit de behandelbak de gelegenheid te geven om aan te sterken voor ze terug worden geplaatst in de vijver. Een quarantainebak is eigenlijk een complete (mini)vijver met filter, niet bedoeld voor behandeling (daarvoor is de behandelbak). Zorg dus voor een quarantainebak in een stressvrije omgeving met optimale watercondities en voldoende schuilplaatsen.

 

Quarantaineprocedure

 • Stem de temperatuur (en indien mogelijk de pH) van de Q-bak af op de omstandigheden waaronder de nieuwe vissen bij de dealer worden gehouden.
 • Week 1: Zorg dat je de vissen pas ophaalt als ze zich gezond gedragen. Neem ze pas mee als op een afstrijkje geen parasieten zichtbaar zijn. Plaats ze in de Q-bak en geef ze een week rust om te acclimatiseren. Dek de bak af met een fijnmazig net.
 • Week 2: Gebruik deze week om de temperatuur in de Q-bak langzaam naar die van je vijver te brengen.
 • Week 3: Ververs 25-50% van de Q-bak met vijverwater. Denk eraan dat dit strikt éénrichtingsverkeer is! Plaats hierna de vis waaraan je het minst ben gehecht van de vijver bij in de Q-bak.
 • Week 4: Breng de temperatuur met 1 à 2 graden per dag naar 22-24 graden Celsius. Ververs gedurende de gehele Q-periode om de dag 10-20% met vijverwater. Hierdoor kunnen de nieuwe bewoners wennen aan de omstandigheden in de vijver
 • Week 5: Observeer de vissen nauwkeurig. Let op afwijkend gedrag.
 • Week 6: Stresseer de nieuwe vissen door ze een paar keer gedurende 30 seconden in een niet waterdichte koisok boven water te houden. Door de stress is de kans dat aanwezige ziektes zich openbaren groter.
 • Week 8-11: Observeer de vissen nauwkeurig. Let op afwijkend gedrag.
 • Week 12: Breng de temperatuur van de Q-bak langzaam naar die van de vijver (maximaal 1 graad per dag naar beneden).
 • Week 13: Plaats aan het einde van week 12, als alle vissen in de Q-bak gezond zijn gebleven, bij schemering de vissen in de vijver. Dek de vijver af met een net gedurende de eerste dagen. Neem eventueel eerst nog enkele controle-afstrijkjes.

 

Quarantaine bij de dealer

Goede dealers zullen alles in het werk stellen om u gezonde vissen mee naar huis te geven en houden de vissen eerst zelf in quarantaine. Dit is iets minder ideaal dan een eigen Q-procedure hanteren omdat je hierbij de Q-bak kunt tunen naar de omstandigheden in de vijver, maar het kan als alternatief dienen voor een eigen procedure. Heb je de mogelijkheid, doe het zelf! 100% procent garantie dat het goed gaat heb je nooit, maar met een juiste werkwijze beperk je de risico’s aanzienlijk!

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

 • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
 • showroom met alles voor uw vijver
 • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak