Waarom wordt mijn vijver groen? - Vijver expert - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Waarom wordt mijn vijver groen?

Zweefalg en onbalans van het water

Als je vijver groen is, is het een teken dat er algen aan het groeien zijn. Er zijn veel verschillende algen maar meestal is er in je vijver sprake van zweefalg. Zweefalg is een klein plantje wat erg snel groeit. Waar een gewone plant het niet zal overleven, overleeft zweefalg juist wel. Algen ontstaan meestal wanneer het vijverwater niet in balans is.  De groei van algen wordt versterkt wanneer niet de juiste hoeveelheid zuurstof in de vijver zit. Het biologisch evenwicht is verstoord.

Het is bij een gezonde vijver belangrijk dat je op de volgende zaken goed let

  • Zuurstofplanten zorgen voor 2 belangrijke zaken. Ze zorgen voor zuurstof in het vijverwater en nemen de voedingsstoffen uit de vijver voor de groei van de plant. Hierdoor heeft de alg minder kans om te groeien omdat de voedingsstoffen al uit het water zijn gehaald.
  • Voor de groei van zowel de vissen en planten moet je altijd zorgen dat er voldoende CO2 in de vijver zit.
  • Mineralen zijn belangrijk in de vijver omdat ze CO2 transporteren. Mineralen zorgen ook voor de belangrijke bouwstenen van zuurstofplanten. Zuurstofplanten gebruiken mineralen als voedingszout.

Zweefalg in je vijver

Wat kan ik er aan doen om een groene vijver te voorkomen?

Als je kijkt naar de belangrijkste zaken die ervoor zorgen dat algen zo weinig mogelijk kans hebben om te groeien moet je zorgen dat de je bovengenoemde 3 punten in acht worden genomen. Het is belangrijk dat je voldoende planten hebt in je vijver, je filter op je vijver moet voldoen aan de capaciteit van je vijver en de hoeveelheid vissen die in je vijver zitten. Regelmatig bekijken van de juiste waardes van je vijverwater is erg belangrijk. Want als je PH in je waterwaardes niet goed zijn kan je te maken krijgen met verstoring van de CO2 in je vijver. Om je waterwaardes in de gaten te houden kun je gebruik maken van verschillende water testsets. Nog een aantal zaken die belangrijk zijn om te kijken of dit in evenwicht is in je vijver zijn de hoeveelheid vis die in je vijver zit, voer de vissen niet teveel en plaats een UV-C unit.

Heb je nog vragen neem vrijblijvend contact op met Antonis Vijvers wij helpen u graag. Wij kunnen voor u ook een vijvercheck op locatie uitvoeren.

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak