Go Sanke: de Koningsklasse - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Go Sanke: de Koningsklasse

In de korte, maar rijke geschiedenis van Nishikigoi zijn er drie variëteiten ontstaan waar het voornamelijk om draait in Japan. Slechts drie van de rond de 200 op dit moment bekende variëteiten binnen onze hobby dus! Koishows worden vrijwel uitsluitend door één van deze drie variëteiten gewonnen. Zelden wordt de Grand Champion titel uitgereikt aan een niet Go Sanke vertegenwoordiger. Deze variëteiten zijn zelfs zó belangrijk, dat ze als enige zijn vertegenwoordigd in een eigen Showklasse. Geen enkele ander koivariëteit zit in zijn eentje in een eigen showklasse.

Go Sanke

Go Sanke is een begrip in Japan, dat breder wordt gebruikt dan voor het aangeven van de drie belangrijkste koivariëteiten. Go Sanke is in feite een algemene benaming voor een “Top 3”, die dus ook elders toepassing vindt. De naam betekent letterlijk “de drie huizen” en is ontstaan in de EDO periode (1603-1867). Het “Sanke” uit Go Sanke slaat dus niet op de variëteit Sanke. San is Japans voor drie en Sanke dankt haar naam aan het feit dat ze drie kleuren heeft. Toeval dus.

 

EDO is de tijd waarin militaire leiders (Shogun) onder goedkeuring van de keizer de macht hadden in Japan. De Shogun voerden veel onderlinge strijd om de macht en in die periode waren drie nazaten van Tokugawa Leyasu (de onbetwiste leider aan het begin van de EDO periode) zijn belangrijkste opvolgers. Mito, Kij en Owari richten elk hun eigen “huis” op waaruit in geval van nood (het wegvallen van Tokugawa) een nieuwe Shogun kon worden gekozen.

 

De grote drie

In de koiwereld betreft Go Sanke dus de drie belangrijkste variëteiten. Nog nooit werd een andere variëteit wereldkampioen op de “Shinkokai All Japan Combined Nishikigoi Show”, welke beschouwd wordt als de belangrijkste wedstrijd van het jaar en die elk jaar in Tokyo wordt gehouden.

 

Kohaku, Sanke en Showa

Kohaku, Sanke en Showa zijn de drie variëteiten waar het om gaat. Hierin hebben de Japanse kwekers de meeste effort gestoken om ze te vervolmaken. Zij vertegenwoordigen dus gedrieën de Go Sanke groep.

 

Een Kohaku is een niet metallic wagoi (zie Nishikigoi Hoofdgroepen) met een witte basiskleur en een rood patroon.

Een Sanke is een niet metallic wagoi met een witte basiskleur en een rood en zwart patroon.

Een Showa is een niet metallic wagoi, met een zwarte basis en een rood en een wit patroon.

 

De kwaliteit van de goede exemplaren is dermate hoog, dat er doorgaans geen andere variëteiten aan kunnen tippen. Tal van regels op koishows maken dat deze drie vertegenwoordigers streng beoordeeld worden en je wel van heel goede huize moet komen om hiermee een belangrijke prijs te winnen. Uiteraard gaan we in vervolgartikelen dieper in op de individuele variëteiten binnen de Go Sanke groep.

 

Europa

Ook buiten Japan zijn de Kohaku, Sanke en Showa verreweg de belangrijkste variëteiten en ook daar winnen ze vrijwel alle shows. Toch is er in landen buiten Japan doorgaans iets meer waardering voor de andere 200 variëteiten die Nishikigoi vertegenwoordigen. Wel is het zo dat de meeste hobbyisten beginnen met een brede belangstelling maar naarmate ze langer bezig zijn, de aandacht toch steeds meer richting Go Sanke verschuift. Blijkbaar is de mythe rond Go Sanke universeel.

 

Joop van Tol

www.koitoday.nl

 

 

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak