Wat is een koivariëteit? - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Wat is een koivariëteit?

Wat is een koivariëteit?

Bij koi spreken we over variëteiten en niet over rassen. Bij rassen hebben namelijk alle nakomelingen dezelfde eigenschappen (qua kleur, bouw en dergelijke) als de ouderdieren. De kans dat twee poedels een rottweiler op de wereld zetten is nihil. Bij koi ligt dit anders. Zo kunnen er bijvoorbeeld best Shiro Utsuri voortkomen uit een kweek met Showa ouderdieren. De kweek van koi is simpelweg nog niet zo ver dat er daadwerkelijk sprake is van rassen, zoals dat bijvoorbeeld bij veel goudvissoorten wèl het geval is. Twee Sarasa (een goudvissoort) zullen uitsluitend Sarasa nakomelingen hebben. Goudvissen worden namelijk al duizenden jaren gekweekt en zijn hierdoor veel meer raszuiver. De koikweek gaat hooguit 150 jaar terug, waardoor de genen meer divers zijn, met als gevolg (deels) andere nakomelingen dan de ouderdieren. Zo kunnen er zelfs Doitsu ontstaan uit twee Wagoi ouderdieren, simpelweg omdat dit ergens in de genen van de voorouders ligt opgeslagen.

Een koivariëteit zou je het best kunnen omschrijven als een karper die bepaalde eigenschappen heeft (qua kleur, patroon en dergelijke), waaraan een naam is gegeven. Er is geen officieel document of iets dergelijks waarin de bestaande koivariëteiten staan opgeschreven, met als gevolg dat je regelmatig nieuwe variëteitsnamen voorbij hoort komen. Vaak zijn dat ééndagsvliegen en verdwijnen deze namen ook weer snel. Soms zijn het blijvers. Het ligt er maar net aan of de betreffende kweker in staat is jaarlijks meerdere exemplaren te produceren èn of de nieuwe variëteit aanslaat bij de consument (en andere kwekers). Vaak zijn het toevalstreffers, waaraan de kweker om marketingtechnisch redenen een variëteitsnaam verbindt. Later hoor je er dan nooit meer iets over. Om wildgroei in benamingen te voorkomen zou ik de definitie van een koivariëteit volledigheidshalve als volgt omschrijven:

Een koivariëteit betreft een karper met een set unieke kenmerken waaraan door een Japanse kweker een naam is gegeven. Exemplaren van dit type moeten meerdere jaren op rij gekweekt worden en de naam van de variëteit moet breed “gedragen” worden.

Wat bepaalt een koivariëteit?

Bij de variëteitsbepaling spelen een aantal zaken een rol.

Allereerst is de hoofdgroep waaronder een koi kan worden geschaard van belang. Betreft het een Wagoi (geschubt) of een Doitsu (ongeschubt, schubarm). Is de vis metallic (Hikari) of niet metallic? Heeft de vis reflecterende schubben (KinGinRin) of niet en tot slot, heeft de vis normale of extreem lange vinnen (Hiragana)?

Variëteitsbepaling op basis hoofdgroep

 

Ten tweede spelen de kleuren een belangrijke rol bij de variëteitsbepaling. Een rode koi met een zwartgevlekt patroon kan bijvoorbeeld een Aka Bekko heten, terwijl een gele vis met een zwart patroon een Ki Bekko kan zijn. Het enige verschil is dan de basiskleur van de koi.

Variëteitsbepaling op basis kleur

 

De derde bepalende factor bij de variëteitsbepaling is of er sprake is van een patroon en zo ja, welk type patroon dat dan betreft. Een zwart met witte wagoi kan een Shiro Utsuri betreffen, maar ook een Matsukawabake of een Shiro Bekko. Het type patroon is dan doorslaggevend voor de naam van de variëteit. De verschillende patroonkenmerken komen in een volgend artikel nog aan de orde.

Variëteitsbepaling op basis patroon

 

Je hebt nu een beeld met wat we onder een variëteit verstaan. Wist je dat er wel tweehonderd verschillende variëteiten bestaan? Leer die maar eens uit je hoofd dat is een forse uitdaging. In vervolgartikelen gaan we hier verder op in en leer je ze stapje voor stapje kennen.

Geschreven door: Joop van Tol

www.koitoday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak