Gezondheid: Inleiding - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Gezondheid: Inleiding

Het gezond houden en krijgen van de koi in uw vijver is voorwaarde nummer één om maximaal te kunnen genieten van de kleurenpracht en rust die een vijver u na een drukke dag kan bieden. Een vijver met zieke vissen levert u alleen maar stress op, en daar was de vijver nu juist niet voor bedoeld. Het gezond houden van de vijver is echt niet zo heel moeilijk. Het vergt een zekere basiskennis en wat discipline om periodiek het nodige onderhoud te doen en door regelmatig de vissen en uw systeem te controleren.

Preventie

Wanneer vissen niet ziek worden, hoeft u ze ook niet te (laten) genezen. Dat voorkomen beter is dan genezen geldt dus zeker ook voor onze hobby. Er zijn daarom een aantal preventieve maatregelen die u kunt nemen om ellende te voorkomen. Ik durf (helaas) gerust te stellen dat zeker 80% van de problemen die ik tijdens mijn adviesbezoeken tegenkom het gevolg zijn van managementfouten. Dit zijn fouten in de verzorging van de vissen, die te voorkomen zijn. Met stip op nummer één van probleemveroorzakers staan de waterkwaliteit en watersamenstelling.

Controle

Door regelmatig de nodige controlewerkzaamheden uit te voeren kunt u problemen in een vroeg stadium ontdekken en wellicht ingrijpen vóór er problemen als ziekte ontstaan. Wanneer u hierin bedreven raakt, leert u het gedrag van uw vissen kennen en zult u feilloos iedere afwijking in gedrag en uiterlijk herkennen. Naast het monitoren van deze fysieke en gedragskenmerken vallen onder controlemaatregelen ook het meten van de waterwaardes en het checken van de functionaliteit van uw vijver en filterinstallatie. Controlemaatregelen hoeven echt niet veel tijd te kosten. Door een routinematige aanpak bent u hier dagelijks in een paar minuten mee klaar.

Tijd

Hoe eerder u (potentiële) problemen ontdekt, hoe meer tijd u heeft om het tij te keren en erger te voorkomen. Het is zaak om bij een geconstateerd probleem de rust te bewaren en goed na te denken over de te nemen maatregelen. U zult niet de eerste zijn die door stress of paniek de verkeerde maatregelen neemt. Maak een goed plan en neem geen overhaaste beslissingen. Ga niet met medicatie aan de gang als er geen goede diagnose is gesteld. Los naast een eventuele behandeling ook de oorzaak op, anders hebt u binnen no time weer een probleem!

 

Hulp

Kunt u het probleem zelf de baas of roept u de hulp in van uw dealer/leverancier, een ervaren hobbyist of een koidokter? Naarmate u zelf meer ervaring krijgt in de hobby en de nodige kennis vergaart, zult u merken dat u steeds meer zelf kan. Toch is het helemaal geen schande om er iemand bij te halen, al is het maar voor een second opinion.

Tot slot

Voor professioneel advies kunt u bij Antonis Vijvers terecht. Jarenlange ervaring met vijverbouw en het volgen van cursussen bij de Koi Academy hebben ons gemaakt tot een betrouwbare, hulpvaardige partner bij het realiseren en in stand houden van uw vijverdromen.

 

 

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak