Koi Beoordelen Algeheel Voorkomen - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Koi Beoordelen Algeheel Voorkomen

Koi Beoordelen Algeheel Voorkomen

Koi worden bij een officiële op een wedstrijd (koishow) beoordeeld op vier onderdelen. Na lichaamsbouw, huidkwaliteit, en patroon is nu het vierde onderdeel aan de beurt; het algehele voorkomen. Hoewel dit onderdeel het minst zwaar telt in de puntentelling (10% van de punten is beschikbaar voor dit onderdeel) kan het bij twee verder gelijkwaardige vissen nét de doorslag geven. Het algehele voorkomen is een beoordeling van de vis als geheel. Hiervoor zijn geen in beton gegoten regels voor beschreven, hetgeen het een klein beetje subjectief maakt. Het onderdeel bestaat uit grofweg twee facetten.

Uiterlijke kenmerken

Eigenlijk komt het er hierbij op neer dat een perfecte vis nog niet per definitie een aantrekkelijke vis is. Een patroon bijvoorbeeld kan heel goed in balans zijn of heel symmetrisch. Nauw gerelateerd aan perfectie is echter het woord saai. Wat je dan dus mist is een beetje speelsheid. Een litteken op het perfecte gezicht van een mooie man of vrouw kan hem of haar nog aantrekkelijker maken, terwijl een litteken normaliter niet behoort tot de schoonheidsidealen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de moedervlek van Marylin Monroe. Ditzelfde geldt bij een koi met bijvoorbeeld een extra vlekje op een plek waar dat eigenlijk niet hoort, twee verschillend gekleurde ogen of een rood lipje, om maar een paar voorbeelden te geven. Het is het samenspel van huidkwaliteit en patroon op een goede body, die de vis nét wat extra kan geven (zowel in positieve als negatieve zin). Het zit daarbij vaak in de nuance.

Gedrag

Een duidelijker onderdeel van het algehele voorkomen is het gedrag van de vis. Een vis die enthousiast naar je toe komt zwemmen bij het naderen van de vijver geeft een heel ander gevoel dan een vis die wegschiet op het moment dat je in zicht komt. Er zijn serieuze koihouders met een oerlelijke vis die ze nooit zullen wegdoen vanwege het feit dat de vis ze qua gedrag aanspreekt. Of dat nu is omdat ze erg tam zijn en uit de hand eten, of omdat ze een specifiek grappig gedrag vertonen bij het voeren is daarbij een mogelijke beweegreden. Over het algemeen zal een koi die rustig rondzweeft in haar vat op een koishow aantrekkelijker gevonden worden dan een qua body, huidkwaliteit en patroon gelijkwaardige vis die zich voortdurend probeert te verschuilen in de luchtbellen van de luchtsteen. Een vis die met de vinnen wijd gracieus haar rondjes maakt heeft flair, een beetje een ongrijpbaar begrip, maar iedereen begrijpt wat ermee wordt bedoeld. Véél aantrekkelijker dan een vis die met geknepen vinnen op de bodem van het vat ligt.

Een enthousiaste koi heeft bij beoordelen een streepje voor

Koi die kantelt in het showvat is niet aantrekkelijk

Tot slot

Bij koibeoordelen zit het soms in de nuances. Het hele plaatje moet kloppen. Het sprankelend voorkomen van een vis met een goede bouw, een glanzende huid en een speels patroon is moeilijk in woorden uit te drukken. Koi wekken een bepaald gevoel op. Voor 90% is dat met strikte regels, harde feiten en vastgestelde punten te verklaren, de overige 10% is het gevoel dat de vis je geeft. Het blijft fascinerend!

 

 

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak