Waterpompen en Energie
Bij Antonis Vijvers realiseren we ons als geen ander, dat de waterpomp letterlijk het hart is van de vijver. Betrouwbaarheid is natuurlijk de belangrijkste factor. Degelijke pompen met een en goede garantie en zelfs een “pick up and replace” service zorgen dat u nooit lang zonder pomp zit. Wij adviseren u graag om te bepalen welke pomp het beste bij u en uw vijver past.
Specificaties
Om u alvast een beetje wegwijs te maken in zaken die belangrijk zijn voor het maken van de goede pompkeuze bespreken we eerst een aantal begrippen:
Energieverbruik
Gezien de toenemende prijs van energie is de keus voor een energiezuinige pomp een steeds belangrijkere factor. Nog veel mensen bepalen hun keuze vooral op aanschafprijs, terwijl het energieverbruik gedurende de levensduur van de pomp een veel grotere kostenpost is. Wanneer u een pomp 10 jaar gebruikt en u hiermee op jaarbasis 100 euro aan energie kunt besparen, dan rechtvaardigt dit een pomp die tot 1.000 euro duurder is dan de minder zuinige variant. Een zuinige pomp betaalt zichzelf dus terug, zeker gezien de huidige energieprijzen. Daarnaast draagt een energiezuinige pomp bij aan het milieu door lagere CO2 footprint.
Frequentieregeling
Moderne pompen kunnen met behulp van een frequentieregelaar harder of zachter worden gezet. Hierdoor kunt u met één pomp, afhankelijk van het seizoen en de visbezetting, de hoeveelheid waterverplaatsing regelen. Door bijvoorbeeld in de winter een lagere stand te kiezen bespaart u hiermee ten opzichte van een pomp die het hele jaar door vol aan staat.
Opvoerhoogte
De maximale hoeveelheid water die een pomp kan verplaatsen kan verminderen door weerstandsverlies als gevolg van opvoerhoogte, pijpdiameter, bochten in leidingen en kranen (schuif- en kogelkranen). Dit weerstandsverlies kan worden berekend en wordt uitgedrukt in te overbruggen opvoerhoogte. Wanneer u 10.000 liter water per uur wilt verplaatsen, zal een pomp met een maximale waterverplaatsing van 10.000 liter dus onvoldoende zijn, omdat er altijd sprake is van verlies door opvoerhoogte. De kunst is om deze opvoerhoogte tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door “flauwe” bochten te gebruiken en een grote diameter pijp.
Voorbeeld
Stel dat we 15.000 liter water per uur willen rondpompen. Uiteraard op een zo betrouwbaar mogelijke wijze en qua energieverbruik zo goedkoop mogelijk. We gaan er voor het gemak even vanuit dat er geen verlies is door opvoerhoogte
Wanneer we nu kijken naar de PondEco Plus RC van Superfish, die bestaat in uitvoeringen met een waterverplaatsing van 5.000 tot 26.000 liter per uur.
Dan zien we dat de RC 5000 en RC 10000 afvallen en we kunnen kiezen voor de RC 15000, RC 20000 en RC 26000 waarbij het stroomverbruik voor minimaal 15.000 liter 130 Watt is voor de RC 15000, 105 Watt voor de RC 20000 en 90 Watt voor de RC 26000. De RC 26000 is qua aanschaf 40 euro duurder dan de RC 15000, maar bespaart 40 Watt per uur. Op jaarbasis bespaart de RC 26000, bij een prijs van 30 cent per KWH ruim 100 euro aan stroomkosten. Dat is al 2,5 keer het verschil in aanschafprijs en dus de (veel) betere keuze. U verdient het prijsverschil al binnen een half jaar terug! Wanneer de pomp tien jaar draait kunt u van de bespaarde energie drie (!!) nieuwe pompen kopen. Over meerdere pompen gesproken. Wanneer u twee RC 15000 aanschaft, kunt u in stand 1 die 15.000 liter zelfs voor 46 Watt (2 x 23 Watt) verplaatsen. Natuurlijk bent u dan qua aanschafprijs meer kwijt, maar die extra besparing verdient u in 2,5 jaar terug. Bovendien blijft uw vijver doordraaien op een lager pitje als een pomp het onverhoeds begeeft.
Samenvattend
Bij het bepalen van de juiste pomp staan betrouwbaarheid en de daaraan gekoppelde service in combinatie met zuinigheid qua energieverbruik bovenaan het prioriteitenlijstje. Door een energiezuinige pomp te kopen en de opvoerhoogte tot een minimum te beperken bespaart u het meeste geld. Blijven alleen nog vragen over als een droge (buiten de filter) of natte (in de filter/vijver) opstelling, geluidsniveau en esthetische aspecten, bij het maken van de juiste keuze.
Joop van Tol