Goshiki - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Goshiki

Als er een top vijf zou bestaan van de meest populaire koivariëteiten dan denk ik dat de Goshiki een eervolle vijfde positie zou innemen na Kohaku, Sanke, Showa en Shiro Utsuri. De moderne Goshiki heeft de laatste decennia enorm aan kwaliteit gewonnen, waardoor het van een middenklasser naar een topmodel is gepromoveerd. Grappig is dat Goshiki met zijn vijfde positie ook letterlijk “vijfkleurig” betekent. Go is Japans voor vijf en nishiki staat voor gekleurd. Samen verbasterd tot Goshiki.

Beschrijving

Een Goshiki is een niet metallic wagoi (geschubd) met een witte basiskleur en daarop een rood patroon plus een grijs/blauw/zwarte aftekening. Deze aftekening noemen we “robing”. Robing mag bij Goshiki zowel op de witte (basiskleur) als de rode (patroonkleur) ondergrond voorkomen. De traditionele Goshiki was een kruising tussen Aka Bekko en Asagi, met als gevolg een aftekening op het wit én het rood en vaak een rode kop. De moderne Goshiki is een kruising tussen Sanke en Asagi, waardoor er een beter “ideaalbeeld” ontstond van een Kohaku met robing op alleen de witte ondergrond. De Ukimi Goshiki was geboren. Deze moderne Goshiki is voor de meeste mensen véél aantrekkelijker dan de ouderwetse. Een witte vis met een Kohaku patroon en als extra de robing op de (liefst sneeuw) witte ondergrond. De rode patronen lijken hierdoor als een soort eilanden te drijven op een gesluierde ondergrond en dat kan een heel fraaie aanblik zijn met veel meer “rust” dan de rommelige Goshiki met robing op wit én rood. De ouderwetse variant zie je bijna niet meer.

 

     

Ouderwetse Goshiki                               Moderne Goshiki

Kopen?

Hoe subtieler de robing aanwezig is, hoe mooier de vis vaak is. Ideaal is een gelijkmatige verdeling van subtiele robing over de gehele witte basiskleur, waarbij het rood geheel vrij blijft. Let daarop bij de aanschaf. Bij jonge vissen is de robing idealiter nog nauwelijks zichtbaar.

Subvariëteiten

Door de invloed van Sanke in de kweek van de moderne Goshiki wil het zwart nog wel eens te sterk opkomen, waardoor er echte Sanke spots ontstaan op de vis. Deze subvariëteit noemen we Goshiki Sanke. Een heel enkele keer is het zwart dermate dominant dat het meer op Showa zwart begint te lijken en wordt gesproken over een Goshiki Showa. Wanneer het zwart wel heel dominant is maar niet echt een patroon vormt (eigenlijk dus een hele zware robing) dan spreken we over een Kuro Goshiki (Kuro is een ander woord voor zwart). Dit kan héél fraai zijn, zolang het rood maar niet vervuild wordt hierdoor. Een Kuro Goshiki met perfect maagdelijk rood zie je zelden.

 

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak