Gave Raven - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Gave Raven

Gave Raven

Dit artikel gaat over de Karasugoi familie. Een Karasugoi is feitelijk een beetje een saaie eenkleurige (zwarte) koi, waarbij “karasu” Japans is voor raaf en “goi” gewoon koi betekent. U kent vast de uitdrukking “ zo zwart als een raaf”, en dat is nu net waar het bij de karasugoi om draait. Diepzwart, liefst als een zwart gat waaraan zelfs licht niet kan ontsnappen. Prachtig, maar in de meeste vijvers met een vaak donkere ondergrond moeilijk te zien en daardoor niet zo populair.

 

Stamvader

Wat de Karasugoi zo interessant maakt is dat deze aan de basis staat van een hele rits variëteiten, waaronder een paar zeer populaire. Een aantal algemene kenmerken die voor alle variëteiten die van de Karasugoi afstammen gelden zijn:

  • Een zwarte basiskleur
  • Het zwart is vaak zeer veranderlijk, onder invloed van licht en temperatuur. Hierdoor kan een vis er in de zomer compleet anders uitzien dan in de winter
  • Het zwart vormt vaak een “lineair” patroon, dat wil zeggen dat het zich over de lengterichting van de koi manifesteert. Dus heel anders dan het zwart van bijvoorbeeld Showa (waarbij het zwart een soort haarklem patroon kent) of Sanke (waarbij het zwart een vlekpatroon vormt).

Variëteiten

Door het kruisen van Karasugoi zijn vele varianten ontwikkeld in alle hoofdgroepen. Onder zowel wagoi, hikari, doitsu en ginrin zijn in de loop der jaren variëteiten ontstaan die afstammen van Karasugoi.

 

Onder de “niet metallic wagoi” vinden we bijvoorbeeld naast de Karasugoi zelf ook de Hajiro (geschubde patroonloze zwarte koi met witte (tippen aan de) borstvinnen), de Sumi Nagashi (geschubde zwarte koi met een witte aftekening van de schubben en soms een wit hoofd), de Hageshiro (geschubde zwarte koi met een wit hoofd en witte (tippen aan de) borstvinnen), de Yotsushiro (geschubde zwarte koi met een wit hoofd, witte borstvinnen, een witte rugvin en een witte staart) en de Matsukawabake (geschubde zwarte koi met een wit patroon (hierbij loopt het patroon in de lengterichting van de vis, niet te verwarren met Shiro Utsuri).

De enige bekende “metallic wagoi” uit de karasugoi familie is de Ginga (geschubde patroonloze metallic zwarte koi)

 

Alle bovenstaande variëteiten kennen ook een ginrin variant, de variëteit heet dan hetzelfde maar heeft GinRin als prefix (bijvoorbeeld GinRin Sumi Nagashi).

 

Onder de “niet metallic doitsu” vinden we de bekende Kumonryu (schubarme niet metallic variant van Matsukawabake en Beni Kumonryu (schubarme metallic variant van Matsukawabake met een extra rood patroon).

De “metallic doitsu” tenslotte bevatten de variëteiten Kikokuryu (metallic variant van Kumunryu en Beni Kikokuryu (metallic variant van Beni Kumunryu).

 

Tot slot

In bijna iedere vijver zwemmen wel één of meerdere afstammelingen van de Karasugoi. Vaak niet de meest opvallende vissen, maar wel een leuk contrast met de veelkleurige vissen en daardoor rustpunten in de vijver.

 

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak