De Stikstofkringloop - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

De Stikstofkringloop

De Stikstofkringloop

De stikstofkringloop is het meest belangrijke biologische proces dat plaatsvindt in een aquatisch milieu om het water gezond en leefbaar te houden. De stikstofkringloop in de natuur kun je in zijn meest eenvoudig vorm als volgt weergeven:

De stikstofkringloop in de natuur

Stelt u zich een mooie boerensloot in de polder voor. Daar zwemmen vast een paar vissen (1). Deze vissen produceren afval in de vorm van ammoniak (2). Dit ammoniak wordt door bepaalde bacteriën omgezet in nitriet (3). Andere bacteriën zetten dit nitriet vervolgens weer om in nitraat (4). Deze zogenaamde nitrificerende bacteriën hebben zich op de bodem, begroeiing en wanden van de sloot gevestigd. De omzetting van ammoniak, via nitriet naar nitraat noemen we het nitrificatieproces en staat beschreven in een eerder artikel op onze site.

 

 

Het eindproduct van het nitrificatieproces is dus nitraat en dat is weer een uitstekende voedingsstof voor planten (5). Deze planten zorgen op hun beurt weer voor voedsel voor de vissen (1). Dit kan doordat de vissen de planten rechtstreeks opeten, maar dit kan ook via diertjes gaan. Bijvoorbeeld een watervlo die zweefalg eet en vervolgens als voedselbron voor een vis dient. Het kringetje is dan rond en het biotoop weet zichzelf in leven te houden. De hoeveelheid vis die zo’n biotoop kan huisvesten wordt dus beperkt door het voedselaanbod en de mate waarin de sloot de afvalstoffen kan afbreken.

 

De stikstofkringloop in de vijver

In de natuur staat geen filterinstallatie en wordt niet bijgevoerd.

In onze vijvers is dat meestal wel het geval. Dit komt omdat we veel meer vissen houden in onze vijvers met een beperkt volume, dan op een natuurlijke manier zou kunnen. We vergroten de oppervlakte waarop zich bacteriën kunnen huisvesten kunstmatig, door filtermateriaal in onze biologische filters en voeren de vissen omdat ze anders onvoldoende voedsel kunnen vinden. Daarnaast moeten we ook water verversen omdat de geproduceerde nitraat onvoldoende kan worden opgenomen door een gebrek aan planten. Dit gezegd hebbende betekent dit niet dat we in onze vijver geen (dankbaar) gebruik maken van (een deel) van de stikstofkringloop. Het nitrificatieproces (t tot en met 4) helpt ons om de vijver gezond te houden en vergiftiging door ammoniakophoging en verstikking door een verhoogde nitrietwaarde te voorkomen. Slechts in het linkerdeel (5 tot en met 1) grijpen we in, waardoor we meer vissen kunnen (goed) houden.

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak