Zuurgraad (pH) deel 1
De zuurgraad wordt aangeduid met de letters pH. Dit is latijns voor pondes Hydrogenia en kan vertaald worden als het gewicht of de kracht van waterstof. Waterstof (H+) vormt een onderdeel van het molecuul water, dat er twee bevat, naast een zuurstofatoom (H2O). Dat waterstof krachtig is blijkt wel uit het feit dat we er auto’s op kunnen laten rijden en er bommen mee worden gemaakt. Wanneer je de pH meet, dan meet je de verhouding tussen de in het water aanwezige waterstofatomen (H+) en hydroxide (OH–). Als er meer H+ dan OH– in het water zit dan wordt het water zuur, bij een gelijk aantal is het water neutraal en als er minder H+ dan OH– is het water zit noemen we dat basisch.
De pH schaal
De pH schaal loopt van 0 tot 14, hier zit een ingewikkeld verhaal achter, maar wat belangrijk is om te onthouden is dat een lage pH een hoge zuurgraad heeft. Dat is verwarrend, want je bent geneigd te denken dat iets met een hoge zuurgraad dan ook een hoge pH-waarde heeft. De schaal is echter precies andersom. Een pH van 0 is dus extreem zuur (zoutzuur heeft bijvoorbeeld een pH van 1). Een pH van 14 is extreem Basisch (het tegenovergestelde van zuur). Gootsteenontstopper heeft bijvoorbeeld een pH van 13. Het midden van de schaal is 7, dat is niet zuur, maar ook niet basisch (zuiver water heeft bijvoorbeeld een pH van 7).
Logaritmische schaalverdeling
Je kunt niet zeggen dat een pH van 5 twee keer zo zuur is als een pH van 6. De pH schaal is namelijk logaritmisch en werkt met een factor 10. Een pH van 5 is dus tien keer zo zuur als een pH van 6, een enorm verschil. Een pH van 4 is zelfs honderd heer zo zuur als een pH van 6 (10×10). Als je dus denkt dat er niets aan de hand is als je pH een punt daalt (“ach, het is maar één puntje”), heb je het mis. Een factor tien heeft een enorme invloed!
De gewenste pH in de vijver
Onze vijvervissen prefereren een pH tussen de 7 en 8, waarbij het heel belangrijk is dat deze stabiel blijft gedurende de dag. Een pH van onder de 5 is dodelijk voor de meeste vijvervissen. Dit geldt ook voor een pH boven de 10. We streven dus naar een stabiele pH tussen de pH 7 en de pH 8 en het liefst stabiel. Hoe we dat kunnen bereiken komt in deel 2 aan de orde.
Wilt u echt alles over waterkwaliteit en watersamenstelling weten?
Wij verkopen het prachtige, informatieve boek KoiBijbel: Waterkwaliteit van Joop van Tol via onze webshop!
Joop van Tol