Veelgestelde vragen - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veel gestelde vragen over diverse onderwerpen:

Een UV-C lamp heeft ca 8000 branduren. Wanneer de lamp een seizoen gebrand heeft (ca 4000 uur) , is dat de helft en zou je verwachten dat hij nog een seizoen meegaat. Echter een nieuwe UV-C lamp geeft 100% uv straling af. Deze straling is voldoende om in het voorjaar de explosieve algengroei tegen te gaan. (ervan uitgaande dat de lamp voldoende vermogen heeft).  Hoe langer de lamp brand hoe minder uv straling deze afgeeft. Na 4000 branduur geeft de lamp echter veel minder straling af. In het 2e voorjaar geeft de lamp dus niet voldoende uv straling af om de explosieve algengroei tegen te gaan. De lamp zal nog wel voldoende sterk zijn om algengroei in het najaar tegen te gaan. Vandaar dat geadviseerd word de lamp elk voorjaar te vervangen.
Er zijn steeds vaker uitzonderingen, zo kan het tegenwoordig in het najaar nog plots vrij warm zijn waardoor de algengroei weer toeneemt, in sommige gevallen kan de uv straling van een lamp dan net te weinig zijn. De lamp dood nog wel algen maar niet voldoende meer. dit is echter een korte periode. Zodra het weer wat afkoelt zal de algengroei weer afnemen en kan de lamp het bijhouden.

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden afhankelijk van de pomp.

membraanpomp:
Dat is waarschijnlijk een membraan dat gescheurd is. De meeste luchtpompen maken gebruik van een of meerdere rubber membranen. Een magneet tussen een spoel beweegt deze heen en weer waardoor er enerzijds lucht aangezogen wordt (ingang) en anderzijds de lucht weggeduwt (uitgang). Als een membraan scheurt kan deze de lucht niet meer verplaatsen. Er zitten ook kleine membranen in de kapjes over het grote membraan heen, deze openen en sluiten wanneer nodig.
De membranen en luchtkamers van een membraanpomp dienen jaarlijks vervangen te worden om schade te voorkomen. Vervangen van deze membranen kunt u zelf doen en heeft geen invloed op garantie.

Zuigerpomp ( Nitto 28 of Nitto 45)
Waarschijnlijk een scheurtje in het expansievat. De pomp maakt gebruik van een expansievat die de opgebrachte lucht opslaat en afgeeft. Als de pomp te veel tegendruk krijgt (bijvoorbeeld bij gebruik door te weinig uitstromers) kan deze scheuren.
Je kunt deze zelf controleren op lekkage door de pomp te openen, de rubbers van de motor opzij te schuiven, de pomp te verwijderen. De rubbers van het expansievat opzij schuiven en loshalen. Let dan op dat je een scheurtje niet hoeft te zien. Het beste kun je een kant dichthouden en hard op de andere kant blazen. Er mag dan geen lucht weglopen. Het expansievat is los verkrijgbaar.

Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • De membranen zijn te lang gebruikt:
    De membranen dienen jaarlijks vervangen te worden. ALs een rubber verhard door ouderdom kan deze niet meer goed heen en weer bewegen wat de opbrengst beinvloed.
  • De pomp heeft te veel tegendruk.:
    Bij gebruik van te weing uitstromers (luchtstenen) kan de pomp de opgebrachte lucht niet kwijt. Bijvoorbeeld een pomp levert 40l/min maar er hangt één luchtsteen van max. 20 l/min. aan. Er ontstaat dan een soort tegendruk in de pomp. Deze tegendruk zal na verloop van tijd een memorieeffect veroorzaken op de magneet in de pomp. Hierdoor zal deze niet meer zo ver uitslaan als in het begin waardoor de opbrengst minder is. Er is helaas niets tegen te doen.

Ook een vijverpomp heeft onderhoud nodig. Wij adviseren minimaal 2 maal per jaar de gehele pomp goed schoon te maken. Dus ook de binnenkant van het pomphuis en de rotor.

Verwijder hiervoor het pomphuis. Dit zijn meestal enkele schroeven. Soms moet vooraf de voet van de pomp verwijderd worden. Bij kleinere pompen kan dit een bajonetsluiting zijn. U dient dan het pomphuis aan de voorzijde een stukje te verdraaien. Het pomphuis kan dan voorzichtig losgehaald worden door hem recht af te halen. Let op eventuele rubber dichtringen die er tussen zitten. Verwijder hierna voorzichtig de rotor (draaiende gedeelte) uit het rotorhuis. Deze rotor kan in sommige gevallen weerstand geven omdat het een magneet is. Op de rotor en in het pomphuis kan zich veel vuil of kalk afzetten wat schadelijk is voor de pomp. De as van de rotor en de binnenzijde van het rotorhuis dienen schoon en onbeschadigd te zijn. Wees voorzichtig met de rotor deze is breekbaar en breuk valt nooit onder garantie. Aan de achterzijde van het rotorhuis bevind zich meestal een keramische lager waar de as van de rotor in steekt. Deze komt soms met de rotor mee naar buiten, dit kan geen kwaad, het is alleen een klusje om hem terug op zijn plaats te krijgen. Je kunt hem dan wel makkelijk schoonmaken.

LET OP: Als het een magnetische rotor betreft kan deze bij het terugplaatsen plots terug de pomp in worden getrokken, let daar goed op. Plaats ook eventuele rubber afdichtingen op de juiste plaats terug. Smeer deze bij voorkeur in met een zuurvrije vaseline om hem soepel te houden en montage te vergemakkelijken.

Plaats nooit de stekker in een contactdoos voordat de pomp weer geheel gemonteerd is. De rotor kan beschadigen en breken !

Dat kan, in de pomp zit een condensator, dat is een stukje elektronica dat ervoor zorgt dat de rotor de juiste kant op begint te draaien. Wanneer deze kapot is doet de pomp niets tot de rotor een zetje krijgt. Doe dit a.u.b. NOOIT met je vingers, de rotor is mes-scherp en begint plots op volle snelheid te draaien, dit kan je een vinger kosten. Deze condensator kan niet vervangen worden en de pomp is dan officieel kapot. Valt de pomp binnen de garantie kun je hier aanspraak op maken.

Helaas niet. De rotor is een aan slijtage onderhevig en breekbaar onderdeel. Wanneer bijvoorbeeld de rotor plots blokkeert door een takje of de pomp valt uit uw handen kan de rotor breken. Dit is de reden dat deze niet binnen de fabrieksgarantie vervangen word. Bij de betere pompen is de rotor als los onderdeel verkrijgbaar. bij de budget series (de meeste Chinese pompen) zijn helaas meestal geen reserveonderdelen verkrijgbaar.

Bacteriën is meestal geen probleem. Bacteriën zijn in alle soorten al aanwezig en je voegt enkel goede bacterien toe die geen schade kunnen doen. Wel opletten dat het bacteriën zijn die je toevoegd en geen chemische vloeistoffen.
Bij twijfel nooit doen !! en minimaal een week wachten alvorens het andere product toe te voegen met een waterwissel (20-30% vooraf)

och wel, de meeste vijverbacteriën stinken inderdaad. Dit heeft niets met de houdbaarheid te maken maar betekent juist dat ze aktief zijn.

Dat kan, omdat een fles actieve bacteriën bevat kan de druk in de fles oplopen. Daarom zijn soms de doppen van de flessen voorzien van een soort drukventiel. Hierdoor kunnen de flessen tijdens transport ook wel eens lekken. Wij leveren daarom vloeistoffen zoals bacteriën preventief in een aparte plastic zak zodat eventuele lekkage opgevangen word en andere bestelde producten niet beschadigen. U kunt op lekkage van deze producten geen aanspraak maken omdat het een natuurlijk proces is. Deze lekkage is overigens meestal maar minimaal.

ja, schakel bij het toevoegen van vijverbacteriën de UV-C lamp altijd minimaal 48 uur uit. zo kunnen de bacteriën zich hechten.

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak