De waterkwaliteit van je vijver
Het is bij iedere koihouder waarschijnlijk wel bekend, dat een goede waterkwaliteit en samenstelling de kritische succesfactoren zijn in onze hobby. Koihouden is waterhouden wordt dan ook vaak (terecht) geroepen. Veel meer nog dan bij een natuurvijvertje met wat goudvissen is het bij koi van belang dat de omstandigheden ideaal zijn. Toch gaat er op het gebied veel mis. Als ervaringsdeskundige durf ik gerust te stellen dat 80% van de problemen in onze hobby veroorzaakt wordt door het niet op orde hebben van het water. Het is allemaal niet zo heel moeilijk, mits je je aan een aantal basisregels houdt en de discipline kunt opbrengen om het nodige onderhoud te plegen en de resultaten daarvan te controleren door de belangrijkste parameters periodiek te meten.
Basisregels
Wanneer je gezonde vissen in een gezonde omgeving nastreeft, zul je met een aantal zaken rekening moeten houden en je aan een paar basisregels moeten houden:
- Voer veranderingen geleidelijk door. Koi kunnen een hoop hebben, mits je ze de tijd geeft om aan veranderingen te wennen.
- Ververs voldoende water (kraanwaterkwaliteit). Ook in de winter!
- Zorg voor een goede fitratie, bestaande uit een voorfilter dat het vaste vuil afvangt en een voldoende grote biofilter om schadelijke stoffen af te breken. Laat deze het hele jaar doordraaien.
- Zorg voor voldoende zuurstof en stroming in het water.
- Laat de temperatuur niet onder de vier graden Celsius zakken. Dek de vijver af in de winter en verwarm zo nodig ietsje bij.
- Geef kwalitatief goed voer, waar alles inzit wat de koi aan voedingsstoffen nodig hebben.
- Meet periodiek je waterwaardes om te controleren of alles in orde is.
Parameters
Wanneer u uw water test zijn er vele mogelijkheden. Een goede druppeltest is goed genoeg, maar er zijn tegenwoordig ook volop digitale meetinstrumenten te koop. De waardes die u tenminste zou moeten meten zijn:
Ammoniak (NH4). Een zeer giftige afvalstof die de vissen voornamelijk via de kieuwen aan het water afgeven.
Nitriet (NO2–). Een stof die de vissen kan verstikken als deze te hoog oploopt in de vijver.
Nitraat (NO3–). Een redelijk onschuldige stof die wel hinderlijke algenexplosies kan veroorzaken en een indicator is of je voldoende water ververst.
Zuurgraad (pH). Karpers hebben bepaalde tolerantiegrenzen waarbinnen je moet blijven om de vissen gezond te houden.
Karbonaathardheid (KH). Fungeert als neutralisator van vrijgekomen zuur in de vijver en houdt de pH stabiel.
- Zuurstof (O2). Moet in voldoende mate aanwezig zijn om het biologisch filter te laten functioneren en de vissen in staat te stellen hun voedsel te verteren.
Deze parameters zullen in vervolgartikelen nader worden uitgediept.
Periodiciteit
Ik raad u aan om bij nieuwe vijvers die net bevolkt zijn door vissen of bij grote veranderingen aan een bestaande vijver (bijvoorbeeld een andere filter of het bijplaatsen van meerdere vissen) om de dag het water te testen. Bij bestaande vijvers die minder dan een jaar draaien en bij kleine aanpassingen kan dit beperkt worden tot eenmaal per week. Bij vijvers die langer dan één à twee jaar draaien en goed onderhouden worden kan verder teruggebracht worden tot eenmaal per maand.
Nauwkeurigheid
Let er bij het testen op dat uw basismateriaal goed schoon is. Houd u nauwkeurig aan de hoeveelheid vijverwater en druppels die u volgens de gebruiksaanwijzing moet gebruiken en let op dat deze per parameter kunnen verschillen. Houd het flesje 180 graden gedraaid (volledig op de kop) om de juiste druppelgrootte te verkrijgen en laat een druppel naast het reageerbuisje vallen voor u met de meting begint. Dit om vervuiling uit de dop of ingesloten lucht te vermijden wat kan voorkomen in de eerste druppel.
Gebruik injectie spuit om nauwkeurig te doseren Flesje volledig op de kop houden
Joop van Tol