Het belang van een goede vijverfilter - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Waarom is het belangrijk een goede vijverfilter te plaatsen op je vijver?

Een  vijverfilter zorgt ervoor dat de vaste afvalstoffen, zweefvuil worden afgevangen en schadelijke stoffen worden omgezet. De schadelijke stoffen zoals ammonia worden uitgestoten via de kieuwen en de ontlasting van de vis. Het teveel aan ammonia in je vijverwater kan dodelijk zijn voor je vijvervissen.
Een vijverfilter kan ervoor zorgen dat het gevaarlijke ammonia omgezet wordt. Dit wordt omgezet naar nitriet ( dit is even gevaarlijk). De bacteriën die in de vijverfilter zit bijvoorbeeld in het filtermateriaal die zorgen ervoor dat nitriet wordt omgezet in een minder schadelijke stof nitraat. Nitraat wordt opgenomen door de planten in de vijver. Omdat in koi vijvers meestal geen planten staan is het belangrijk om wekelijks je water te verversen.

Wanneer u een nieuwe vijverfilter opstart en wil zorgen voor een snelle opstart kunt u gebruik maken opstartbacteriën. Het is ook belangrijk opstartbacteriën te gebruiken wanneer u waterwaardes niet goed zijn.

Welke vijverfilter heb ik nodig op mijn vijver?

Er zijn veel verschillende vijverfilters op de markt. Hieronder leg ik uit welke filters waarvoor geschikt zijn.

Deze filters zijn geschikt voor plantenvijvers, tuinvijvers en kleine koi vijvers met een lage bezetting.

 • Drukfilter wordt het water door een pomp in een drukvat gepompt waarin  Filtermateriaal zit. Het filtermateriaal zorgt ervoor dat bacteriën hechten die de afvalstoffen kunnen hechten. De drukfilter is in zijn geheel afgesloten. Bij drukfilters wordt druk opgebouwd waardoor het mogelijk is dat hij het water na de filter omhoog verplaatst via een leiding naar een beekloop of waterval.
 • Doorstroomfilter is een open filter waar het water door het filter en het filtermateriaal heen loopt en aan de andere kant de vijver weer in loopt. Deze filters staan boven waterniveau omdat hij anders snel weer over zou lopen.

 

Filters voor een koi vijver.
Voorfilters heb je in verschillende soorten:

 • Trommelfilters zijn filters waarbij het water binnenkomt in een trommel en verlaat deze door een zeeffilter. Met vaak een zeefdoek met 70 micron. De spoelpomp die in de trommelfilter zit zorgt ervoor dat de zeeffilter word gespoeld terwijl de trommel rond draait. Hierdoor wordt het vuil automatisch afgevoerd. Deze filter is onderhoudsarm.
 • Trommelfilters kunnen geleverd worden zowel pompgevoed als gravity.
 • Zeeffilter is een  goede filter op het gebied van werking en reiniging. De zeeffilter zeeft het vuil uit de vijver. Is zeer geschikt voor zwemvijvers.
 • Vortexfilters of draaikolkfilter is een filter die bestaat uit een ronde unit waarin het water in de vortex rond draait. Doordat het water rond draait wordt het zwaardere vuil naar de buitenkant geduwd. En zal bezinken op de bodem.
 • Vliesfilters zijn filters met een dun filtervlies. Het vlies zit meestal op een rol. Als het water erdoor stroomt blijft het vuil op het vlies achter en zal automatisch afgevoerd worden
 • Meerkamerfilter is een wat ouder systeem maar wel een systeem die op veel koivijvers worden gebruikt. Een meerkamerfilter bestaat meerdere kamers die gevuld zijn met verschillende filtermaterialen. Voordeel is dat je filtermaterialen naar wens kunt gebruiken. Nadeel is dat ze meer ruimte in beslag nemen en minder eenvoudige reiniging.
 • Beadfilter is een gesloten drukfilter waarin kleine beads zitten. Een beadfilter is altijd pompgevoed. Voor een beadfilter dient altijd een voorfilter geplaatst te worden. Deze filter is onderhoudsvriendelijk. Wordt vaak toegepast op zwemvijvers en zwembaden.
 • Trickle filter wordt meestal gebruikt als ondersteunende filter. De filter wordt boven de vijver geplaatst en is een toren filter met verschillende lagen waarin verschillende filtermaterialen zitten.  Door de vallende werking wordt het water voorzien van extra zuurstof. Deze filter is het beste qua biologische omzetting.
 • Complete filterputten zijn de ideale keuze als u snel een project wilt afronden of weinig montage werkzaamheden wilt uitvoeren. De putten zijn compleet voor gemonteerd denk hierbij aan uv-c lampen, leidingwerk, schuifkranen en verdere techniek. Het enigste wat er hoeft te gebeuren is het plaatsen van de complete filterput en het aansluiten van de aanvoer en afvoer van de filter. Verder is alles aan de complete filterput plug en play.
 • Complete trommelfilters bestaan veelal uit een PP gelaste bak met een zeefelement die vol automatisch werkt. Het makkelijke is dat hij zichzelf reinigt. De trommel van de combi drumfilter is geheel open, zo kunnen grote stukken vuil zoals bladeren, takjes en draadalg makkelijk handmatig worden verwijdert. Door een goede filtratie, eenvoudig onderhoud en minder weerstand is een losse trommelfilter ideaal voor de basis van het filteren van een vijver. Het ideale aan een combi trommelfilter is dat de bio kamer een geheel is met de trommelfilter. Dit is zeer makkelijk qua installatie.

Heeft u nog vragen of wil u hulp bij de juiste keuze neem vrijblijvend contact op met Antonis Vijvers wij helpen u graag.

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

 • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
 • showroom met alles voor uw vijver
 • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak