Asagi
Asagi
Een Asagi is een koivariëteit met een witte basis. De vis heeft een blauwe rug met daarin het zo typische matsubapatroon. Matsuba betekent dennenappel en verwijst naar de zwarte kernen die je ook vindt in de “schubben” van deze kegelvrucht. Aan het blauwe rugpatroon dankt Asagi haar naam. Asagi is namelijk Japans voor de kleur Indigo (blauw in de golflengte 440-420 nanometer). Idealiter zijn de blauwe schubben omrand met een wit netpatroon. Feitelijk is dit wit de basiskleur van de huid die tussen de schubben door zichtbaar is. De huid tussen de schubben noemen we fukurin. Onder de lateraallijn heeft de Asagi een rood, linear patroon, dat zich idealiter uitbreidt naar de “wangen” van de vis.
Oorsprong
Eén van de eerste koivariëteiten die het levenslicht zag (zo’n 200 jaar geleden) was de Asagi. Niet zo heel vreemd, want de Asagi is een rechstreekse afstammeling van één van de drie oerkarpers (magoi), die in Japan werden gehouden voor consumptie. De Asagi Magoi die het betrof werd gekenmerkt door een matsuba-patroon, dat tot in de huidige generaties van koi terugkomt. Doordat de Asagi zo dicht bij de wilde vorm van karpers staat is het over het algemeen een schichtige vis die je moeilijk met een net kunt vangen is en vaak niet tam te krijgen is. Aangezien er in de loop der jaren veel kruizingen zijn geweest met andere variëteiten, geldt deze schuwheid niet voor alle bloedlijnen van Asagi.
Kweek
Een aantal Japanse kwekers (bijvoorbeeld Satoshi en Hosaka) kweekt bewust Asagi en produceert deze dan ook in hoge kwaliteit. Bij veel andere kwekers is Asagi een bijproduct. Niet in de laatste plaats omdat er tussen de kweek van andere variëteiten ook vaak Asagi nakomelingen zitten. Dit komt omdat de “oergenen” sterk vertegenwoordigd zijn in veel moderne variëteiten waardoor regelmatig een “terugval” ontstaat naar Asagi. Een goed netpatroon (anime) is belangrijk bij het selecteren van Asagi, dit maakt of breekt de vis. Het rood onder de lateraallijn komt vaak pas later opzetten, jonge Asagi met weinig of geen rood zijn dus per definitie niet direct slechte Asagi. Het rood van Asagi is dus van een andere soort dan dat van Go Sanke (wat normaliter nooit meer wordt).
Subvariëteiten
De eerste Asagi waren vrij donker van kleur. Toen er meerdere subvariëteiten ontstonden zijn we dit de Konjo Asagi gaan noemen. Niet erg populair tegenwoordig, omdat het blauw tegen het zwart aanzit en een netpatroon vaak ontbreekt. Het tegenovergestelde is de Mizu Asagi die juist héél licht van kleur is. Ook deze variant is niet populair omdat de vis vaak vaal of bleek overkomt. De meest gewilde Asagi is de Narumi Asagi die daar precies tussenin zit, met helderblauwe schubben, fel rode flanken en een mooi wit netpatroon. Bij een Hi Asagi komt het rood tot boven de lateraallijn. Vaak een rommelig gezicht, maar wanneer dit aan beide flanken op gelijke hoogte eindigt en mooi verdeeld is over de schubben kan dit toch een fraai gezicht zijn. Een Ki Asagi kenmerkt zich door het feit dat het rood vervangen is door geel. Deze variëteit is vrij zeldzaam. De laatste variant die is ontstaan is de Yuki Asagi. Yuki betekent sneeuw. Het blauwe patroon is geheel verdwenen en vervangen door wit. De naam Asagi (wat blauw betekent) past dan eigenlijk niet meer bij deze kleurvariant.
Joop van Tol