Koi Beoordelen Lichaamsbouw (body) - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Koi Beoordelen Lichaamsbouw (body)

In het inleidende artikel over Koi Beoordelen hebben we gesteld dat de lichaamsbouw van een koi het allerbelangrijkste onderdeel is bij het beoordelen van koi op een koishow. Maar liefst 40% van de te behalen punten gaan naar dit onderdeel. Vaak wordt de bouw van een vis door beginnende hobbyisten onderschat en blijft onderbelicht omdat het oog nu eenmaal eerst valt op leuke patroontjes en kleurtjes. Toch is het erg belangrijk dit onderdeel mee te nemen bij de aanschaf van een nieuwe vis omdat bij het groter groeien van de vis een slechte bouw veel afdoet aan de elegantie en attractiviteit van de vis. Hieronder volgen een aantal zaken waarop gelet wordt tijdens het jureren.

Gebreken

Om te beginnen controleer je of een vis compleet is. Zeven vinnen, twee ogen, baarddraden enzovoort. Vervolgens check je of de vis geen wonden, tumoren, littekens of zichtbare parasieten bij zich draagt of misvormt is.

Lichaam

Bij de beoordeling van het lichaam laat je, je niet afleiden door patroon en kleur. We zoeken naar een soort zeppelin vorm. Een brede kop die naadloos en in één vloeiende beweging overgaat naar de rest van het lichaam. Het breedste deel van de vis bevindt zich ter hoogte van de borstvinnen, waarna het lichaam geleidelijk afloopt naar een brede aanzet van de staart.

Kop

De kop dient recht op het lichaam te staan en moet voldoende breedte hebben. Een te kleine kop op een imposant lichaam is geen gezicht. Verder is de kop niet te stomp (te kort) en niet te lang (spits).

Kieuwen

De kieuwdeksels moeten voldoende lang zijn en als ze zijn gesloten niet zichtbaar. De vloeiende lijn van kop naar staart mag niet worden onderbroken. Uitstekende (te lang), openstaande (te kost) of misvormde (gekruld naar buiten) kieuwdeksels doen afbreuk aan de elegantie van het lichaam.

Vinnen

De belangrijkste en meest in het oog springende vinnen zijn de borstvinnen en de staartvin. Daarnaast is ook de rugvin esthetisch van belang. In zijn algemeenheid mogen vinstralen niet geheel of gedeeltelijk ontbreken of gebroken zijn en mogen de vinnen niet ingescheurd, rafelig of bloeddoorlopen zijn. De borstvinnen moeten van gelijke grootte (niet te klein) en vorm zijn en liefst mooi rond (niet puntig of verbogen). De onderste helft van de staartvin moet het spiegelbeeld zijn van de bovenste helft. Een mooie waaier kan hier alleen slagen als de staartaanzet voldoende hoogte biedt voor de vinstralen. De rugvin moet juist geplaatst zijn, te ver naar achteren geeft de vis een slungelige uitstraling, te ver naar voren een te compacte uitstraling.

Schubben

Een wagoi (volschub) koi heeft idealiter schubben van gelijke grootte, die mooi op rij liggen, waardoor een rommelige indruk wordt voorkomen. Er mogen geen schubben ontbreken door oude wonden en dergelijke. Bij Doitsu (schubarme) koi mag zich alleen een rij schubben langs de lateraallijn bevinden en aan weerszijden van de rugvin. Gelijke grootte is hier zeer belangrijk, zeker langs de rugvin omdat dit meer in het oog springt.

Tot slot

Dit is slechte een kleine, maar belangrijke greep aan zaken die met de lichaamsbouw van een koi samenhangen. Er valt nog veel meer over te vertellen, maar hiermee heeft u een goede eerste uitgangspositie bij het selecteren van uw nieuwe vijverjuweel.

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak