Energiebesparende tips voor je vijver - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Energiebesparende tips voor je vijver

De energieprijzen rijzen de pan uit. Een enkele hobbyist denkt er zelfs aan te stoppen. Voor u dit überhaupt overweegt wil ik u de volgende energiebesparende tips aan de hand doen, zonder dat dit een verminderde waterkwaliteit tot gevolg heeft. Zeker als u een nieuwe vijver gaat bouwen zijn er veel energiebesparende maatregelen mogelijk, maar ook bestaande vijvers kunnen vaak veel energiezuiniger worden uitgevoerd. Dit scheelt in de portemonnee en is beter voor het milieu.

 

Filtratiesysteem

Hierbij hebt u de mogelijkheid om een gravity gevoede filter of een pompgevoede filter te plaatsen. Bij een pompgevoede filter staat het waterniveau van de filterinstallatie boven het waterniveau van de vijver. De pomp ligt in de vijver en pompt het water in de filter. Vanuit de filter loopt het water dan vanzelf terug naar de vijver. Bij een gravity gevoede filter staat het waterniveau van de filterinstallatie gelijk aan het waterniveau van de vijver. De filterinstallatie is dus ingegraven. Met een buis onder water (bijvoorbeeld via een bodemdrain) is de filterinstallatie verbonden met de filter. De filter loopt door de wet van de communicerende vaten dus vanzelf vol. De pomp bevindt zich in of na de filter en pompt het water terug in de vijver. Hierdoor is veel minder energie nodig dan bij een pompgevoede filtermethode, omdat het water minder hoog opgetild hoeft te worden (minder weerstandsverlies). U kunt bij een gravity systeem dus af met een pomp met minder vermogen om toch dezelfde hoeveelheid water rond te pompen.

     Gravity                                                Pompgevoed

Bij beide systemen loont het om de buizen met een grote diameter uit te voeren, hierdoor is er minder weerstandsverlies en dus minder pompvermogen nodig.

 

Waterpomp

Bij de keuze van een waterpomp is het zaak om een energiezuinige pomp te kopen. Hoewel dit soort pompen vaak een stuk duurder zijn dan de niet energiezuinige pompen bent u naar enkele jaren toch voordeliger uit, vanwege de bespaarde energie. Het de huidige energieprijzen verdient u de pomp al binnen één of twee jaar terug. Zorg ervoor dat u netto (dus rekening houden met weerstandsverliezen en opvoerhoogte) in inhoud van de vijver minstens één keer per twee uur rondpompt (meer water verpompen mag). Bij een vijver met 20 kubieke meter waterinhoud kiest u dus een pomp die netto minstens 10 kubieke meter water verpompt. Kies liefst een pomp met overcapaciteit en een frequentieregelaar, zodat u de hoeveelheid te verpompen water kunt regelen. Door dit soort pompen niet voluit te zetten bespaart u energie en gaat de pomp langer mee. De frequentieregelaar heeft als voordeel dat u de capaciteit in de winter kunt terugschroeven en in de zomer kunt opvoeren.

 

Luchtpomp

Wanneer de (kies ook hier voor energiezuinig) tot doel heeft om zuurstof in het water te krijgen, dan kunt u deze onder de 10 graden Celsius watertemperatuur gerust uitzetten. Koud water bevat in een redelijk schone vijver voldoende zuurstof voor uw vissen en biologische filter zonder dat een luchtpomp nodig is. Door middel van zuurstofmetingen kunt u dit gemakkelijk controleren. Luchtpompen bedoelt om het bewegend bed in beweging te houden moeten in de winter aanblijven.

 

Airlift

Als alternatief voor een waterpomp kunt u ook een luchtpomp gebruiken om bij een gravity gevoede filter het water terug te verplaatsen naar de vijver. Een airlift is een buis die vanaf de bodem van uw laatste filterkamer het water met behulp van de opgaande luchtstroom in de buis terugvoert naar de vijver. Als u dit goed bouwt of koopt bespaart u hiermee de aanschaf en het energiegebruik van een waterpomp. Het voordeel is dat u met dit systeem tevens zuurstof aan het water toevoegt. De airlift moet wel het gehele jaar doordraaien.

 

UVC

Een UVC-lamp om zweefalgen te voorkomen kan in de winter doorgaans straffeloos worden uitgezet. U bespaart hiermee energie en de lamp hoeft minder snel vervangen te worden. Kijk ook naar de diameter van een UVC-unit, smalle pijpen geven veel weerstand, overweeg een dompel UVC, dan heeft u hier geen last van. Een goede vijver die in balans is hoeft vaak niet eens een UVC lamp te hebben, u kunt dit uitproberen door in het voorjaar de lamp eens uit te laten en te bekijken of er zweefalgen ontstaan.

 

Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen voor een vijveraar goede diensten bewijzen. Met name in de zomer zijn ze effectief en juist dan heeft u relatief veel energie nodig voor uw vijverinstallaties.

Warmtepompen

Mocht u de vijver verwarmen, dan kan een warmtepomp u veel energie besparen. Het in de winter afdekken van de vijver helpt om warmteverlies te voorkomen.

 

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak