Nitraat
In voorgaande artikelen hebben we gezien dat nitriet een onwenselijke stof is in de vijver, die we door de juiste maatregelen zo snel mogelijk willen omzetten in nitraat. In het nitrificatieproces wordt ammonia via nitriet omgezet in nitraat en hierbij kunnen we stellen dat ammonia(k) en nitriet zeer schadelijke stoffen zijn, maar dat nitraat redelijk onschuldig is.
Nitraat (NO3–) is een nauwelijks giftige stof. Het is een verbinding die bestaat uit Stikstof (N) en Zuurstof (O). Planten gebruiken nitraat als voedingsstof, waardoor nitraat een belangrijk onderdeel is van kunstmest. Maar hoewel pas in hele hoge concentraties giftig (boven de 400 mg/l) willen we de nitraatwaarde in de vijver toch niet te veel laten oplopen. Algen zij immers ook planten die dol zijn op nitraat en die willen we zoveel mogelijk uit de vijver weren. Niet alleen belemmeren ze het zicht op de vissen (zweefalg) en kan de boel goed verstopt raken (draadalg) maar te veel algen veroorzaken ook onwenselijke pH schommelingen. Om die reden streven we naar een nitraatwaarde die onder de 50 milligram per liter blijft.
Aangezien nitraat de laatste fase is van het nitrificatieproces en er in de meeste koivijvers geen of onvoldoende planten aanwezig zijn om het nitraat op te nemen, zullen we andere manieren moeten verzinnen om van het overtollige nitraat af te komen, anders blijft de concentratie oplopen.
De meest gebruikelijke manier is het nitraat verdunnen, door regelmatig water te verversen. Water verversen is om meer redenen een must, maar nitraatverdunning is daarin wel een belangrijke. Afhankelijk van de bezetting en het voergedrag zal meer of minder moeten worden ververst. Meestal ligt het percentage water dat moet worden ververst tussen de 10 en 25% per week. Door nitraatmetingen kunt u dat voor uw situatie gemakkelijk bepalen.
Wanneer u bijvoorbeeld bij een meting van 50 milligram per liter gaat verversen en daardoor op bijvoorbeeld 35 milligram gemiddeld uitkomt in de vijver, dan mag in de daaropvolgende week de concentratie niet oplopen tot boven de 50 milligram. Gebeurt dit wel, dan moet u dus wekelijks meer of vaker gaan verversen. Het beeld komt er idealiter dan zo uit te zien:
Uw vijver draait op dat moment optimaal, het filter is voldoende gerijpt/ingedraaid om de ammonia en nitriet volledig af te breken en het nitraat houdt u onder controle door waterverversingen.
Wilt u echt alles over waterkwaliteit en watersamenstelling weten? Wij verkopen het prachtige, informatieve boek KoiBijbel: Waterkwaliteit van Joop van Tol via onze webshop!
Joop van Tol