Shiro Utsuri - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Shiro Utsuri

Na de drie groten der aarde; Kohaku, Sanke en Showa volgt Shiro Utsuri op de voet. De waarschijnlijk voornaamste reden dat Shiro Utsuri vrijwel nooit de hoogste treden van de ladder op koishows weet te bereiken is gelegen in het feit dat ze zelden de 80 centimeter grens overschrijdt. Het is een ongeschreven regel dat een Grand Champion op de prominente show tenminste die 80 centimeter groot moet zijn. Toch is de Shiro Utsuri inmens populair vanwege het stoere uiterlijk en de contrasterende kleuren.

Beschrijving

Een Shiro Utsuri is een niet metallic wagoi (geschubd) met een zwarte basiskleur en een wit patroon. Wanneer je bij een Showa het rood wegdenkt, houd je een Shiro Utsuri over. Shiro Utsuri valt onder de showklasse Utsurimono, samen met de Hi Utsuri en de Ki Utsuri. Dit betekent dat deze drie variëteiten het tegen elkaar opnemen in een koishow, waarbij opgemerkt dat het bijna altijd de Shiro Utsuri zijn die er met de prijzen vandoor gaan.

Shiro staat voor wit en Utsuri betekent zoiets als schaduw of reflectie. Het is het mooiste als de hoeveelheid zwart en wit min of meer gelijk zijn en de verdeling over het lichaam evenwichtig is. Als dat beide het geval is doet de vis haar naam eer aan, omdat het zwart dan de schaduw van het wit lijkt te zijn (met een beetje fantasie natuurlijk).

 

Kweek

De variëteit bestaat bijna 100 jaar en heeft in de loop van de volgende decennia alleen maar is populariteit gewonnen. Het was Kazui Minemura die in 1925 de eerste Shiro Utsuri kweekte. Net als bij Showa is de eerste selectie die al kort na de geboorte plaatsvindt gemakkelijk. Uitsluitend de zwarte visjes worden bewaard. Na verloop van tijd verliezen deze visjes (een groot deel van) he zwart en komt dit zwart later als een soort patroon weer opzetten. Hoe het patroon wordt is de grote vraag, dat is een soort van tombola. In tegenstelling tot Kohaku, waarbij het patroon al in een vroeg stadium vastligt, is dat bij Shiro Utsuri dus afwachten.

 

Enkele kwekers in Japan hebben zich toegespitst op Shiro Utsuri die daarmee de “specialiteit van het huis” kan worden genoemd. De bekendste zijn wel Omosako (in het zuiden van Japan) en Kaneko (in het westen van Japan), maar ook Kobayashi en Kawakami mogen niet onbenoemd blijven. Verder zijn er nog een flink aantal kwekers die Shiro Utsuri als een van hun belangrijkste producten beschouwen en vissen van goede kwaliteit kweken. De grootste uitdaging is om Shiro Utsuri nog wat groter te krijgen zodat meer vissen de magische 80 centimetergrens weten te bereiken.

Soms worden Shiro Utsuri aangeboden door Showa kwekers. Dit betreffen dan meestal Showa waarvan het rood verloren is gegaan. De kans dat dit soort vissen niban hi (tweederangs rood) ontwikkelt is groter dan dat dit gebeurt met vissen die uit Shiro Utsuri oyagoi (ouderdieren) worden voortgebracht.

Kwaliteit

Naast een goede lichaamsbouw en huidkwaliteit (kenmerken die voor alle koi gelden) is het belangrijk dat het wit sneeuwwit is en het zwart egaal van kleur. Het zwart van de Shiro Utsuri is dezelfde soort als die van Showa, matzwart of ook wel schoolbordzwart genoemd. Dit in tegenstelling tot het glanzende zwart van bijvoorbeeld Sanke en Bekko. De overgang tussen zwart en wit moet zo scherp mogelijk zijn. Dus niet zwart > donkergrijs > lichtgrijs> wit, maar zwart > wit en niets daartussen. Juist het scherpe contrast tussen deze twee kleuren maakt de vis zo aantrekkelijk.

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden 

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Vrijdag 10.00-17.00 uur

Zaterdag 10.00-15.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

  • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
  • showroom met alles voor uw vijver
  • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak