Admiraal Sanke (Thaiso Sanshoku)
Admiraal Sanke (Thaiso Sanshoku)
Als laatste telg van de Go Sanke mogen we de Sanke niet onbenoemd laten. De officiële benaming van deze variëteit is Taisho Sanshoku, maar wordt vrijwel altijd afgekort tot Sanke. Hiermee completeren we het rijtje van populairste koivariëteiten, nadat we in eerdere artikelen de koningin Kohaku en keizer Showa onder het voetlicht brachten.
Beschrijving
Een Sanke is een niet metallic wagoi met een witte (shiroji) basiskleur, grote rode (hi) patronen en kleine zwarte (sumi) patronen. In totaal dus drie kleuren, waarmee de naam van de Sanke direct is verklaard. San staat voor drie en Sanke voor driekleur. De variëteit is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw door een Shiro Bekko te kruisen met een Kohaku. Hierdoor ontstond uiteindelijk een Kohaku met als extraatje kleine sumi spots. Een Sanke heeft dus op de witte basis een rood patroon, dat we net als bij Kohaku een zadelpatroon noemen en een kleiner, zwart patroon dat we vlekpatroon noemen.
Kweek
Sanke wordt door een flink aantal kwekers in Japan geproduceerd. Marusyo (Tanaka san) is een echte specialist, maar ook grote namen als Momotaro en Sakai SFF produceren hoge kwaliteit Sanke. Je alleen richten op de kweek van Sanke is echter zéér risicovol. Het is namelijk de moeilijkste vis om in verkoopbare aantallen te produceren. Dit komt omdat je een perfecte Kohaku “ondergrond” nodig hebt, wat al een uitdaging genoeg is, maar ook nog eens sumi spots van de juiste kwaliteit, in de juiste grote en op de juiste plaatsen. En dat laatste is nu net de grote tombola. Het rode patroon is al vanaf een paar weken na geboorte zichtbaar en verandert nog nauwelijks, waardoor dit enorm help bij de selectie van Kohaku. Bij Sanke moeten er echter nog sumispots komen, die soms wel één tot drie jaar op zich laten wachten. Hierdoor moeten grote aantallen vissen worden gekweekt, die lange tijd moeten worden aangehouden, om uiteindelijk voldoende vissen te hebben met het juiste sumipatroon, voor de verkoop. U kunt zich voorstellen dat dit een kostbare aangelegenheid is. Echt goede Sanke zijn daarom moeilijk te vinden. In 2023 won een Sanke weer eens een keer de All Japan Show, iets dat in de 20 jaar daarvoor niet meer was voorgekomen omdat er altijd betere Kohaku en Showa waren.
Sanke
Regels
Een goede Sanke moet uiteraard een uitstekende body en huidkwaliteit bezitten, maar dat geld voor elke goede (show)koi. Qua patroon wordt dus een Kohaku als canvas gewenst, waarop het sumi, als natte klodders zwarte verf, goed verdeeld over het lichaam verspreid ligt. Liefst intens, glimmend, diepzwart op de witte ondergrond van de vis. Sumi komt op een witte achtergrond namelijk nòg beter over dan op een rode achtergrond. Het sumi mag niet op de kop voorkomen maar uitsluitend op het lichaam. Wel mogen er wat zwarte streepjes in de borstvinnen en de staart voorkomen. De eerste sumispot (vanaf de kop gezien) bevindt zich links of rechts op de schouder. De rest is mooi verdeeld (maar niet overheersend) over de rest van het lichaam.
Subvariëteiten
Sanke heeft net als de andere twee vertegenwoordigers van “De Grote Drie” een eigen showklasse. Hieronder vallen naast de eerder beschreven Sanke ook:
De Maruten Sanke, die naast rode patronen op het lichaam een losstaande, rode bol op het hoofd heeft
De Aka Sanke, waarbij het rode patroon een zeer grote oppervlakte van de huid bezet (ten koste van de witte basiskleur).
De Tsubake Sanbke, die zich kenmerkt door veel sumipatronen op het lichaam.
Maruten Sanke Aka Sanke
Naast de niet metallic wagoi kent Sanke natuurlijk ook varianten die schubarm (Doitsu) zijn, metallic zijn en/of GinRin bevatten. Deze vallen onder andere Showklassen. De Tancho Sanke, die een rode bol op het hoofd heeft, maar verder géén rood meer op het lichaam toont valt onder de Showklasse Tancho.
Tancho Sanke
Joop van Tol