Nitriet deel 1 - Antonis Vijvers

Bezoek ons

Postadres:
Provincialeweg 31
5503HA Veldhoven

Bezoekadres:
Hof van Gerwen 50
5503 HL Veldhoven

NL: 06-26742238
BE: +31-626742238

Email: info@antonisvijvers.nl

Social:

KvK-nummer: 88745848
Btw-nr: NL864761041B01

Nitriet deel 1

 

Nitriet

In voorgaande artikelen over ammoniak hebben we geconstateerd dat als het nitrificatieproces in de vijver naar behoren werkt, alle ammonia (ammonium plus ammoniak) wordt omgezet naar nitriet. Ok nitriet is, net als ammoniak, in te hoge concentraties schadelijk voor de vis. Vanaf 0,2 milligram per liter is nitriet schadelijk. Dat is maar één deeltje op vijf miljoen! Hoge nitrietconcentraties belemmeren de vissen in het opnemen en transporteren van zuurstof door het lichaam. De vis kan letterlijk stikken, ook al is het zuurstofgehalte in de vijver voldoende hoog. Houdt dus uw nitrietwaarde middels testen goed in de gaten.

 

Ontstaan

Nitriet ontstaat dus doordat specifieke nitrificerende bacteriën ammonia (NH3 + NH4+) omzetten in nitriet (NO2). Het meten van nitriet (dus een waarde boven de 0 milligram per liter) is een indicatie dat in ieder geval een deel van het nitrificatieproces plaatsvindt (namelijk de omzetting van ammonia), maar nog niet volledig werkt. Bij volledige nitrificatie zouden we alleen nitraat meten. Bepaalde bacteriën, die zich hechten op het filtermateriaal en die zich qua aantal zullen aanpassen aan het voedselaanbod, zijn nodig om deze nitriet (NO2) om te zetten in nitraat (NO3). Hiervoor moet je systeem aan een aantal randvoorwaarden voldoen:

 

 • Voldoende filtermateriaal (biologisch filter), waardoor de nitrificerende bacteriën zich in voldoende grote aantallen kunnen vestigen, moet aanwezig zijn
 • Bij de omzetting van nitriet naar nitraat wordt veel zuurstof verbruikt, Zorg dat je zuurstofgasgehalte (O2) minimaal 7 milligram per liter is.
 • Het water moet in contact komen met het filtermateriaal en dient dus “rondgepomp” te worden. Een maatstaf is minimaal één keer per twee uur de inhoud van de vijver door de filter wordt gepompt.
 • De benodigde bacteriën houden niet van licht. Dek de filter daarom af.
 • Er moeten voedingsstoffen in de vorm van ammonia aanwezig zijn. Ammonia is het product dat bij de vissen als afvalstof vrijkomt.
 • Verder spelen temperatuur, pH, CO2 en de KH een rol, de waardes hiervan liggen ongeveer gelijk aan de waardes die de koi nodig hebben om gezond te blijven.

  stikstofkringloop

Nitrietpiek

Wanneer de concentratie nitriet te hoog is, kan dit de volgende verschijnselen bij de vissen teweegbrengen

 

 • Versnelde ademhaling
 • “hangen” bij de uitstroom van de filter of het wateroppervlak
 • Lusteloosheid

 • Bruine kieuwen in plaats van helderrode kieuwen
 • Verminderde of gestopte eetlust
 • Verzwakking waardoor allerlei secundaire aandoening (bijvoorbeeld parasitaire uitbraken) ontstaan.

 

In het vervolgartikel bekijken we hoe we een nitrietpiek kunnen voorkomen en welke maatregelen we kunnen nemen om een piek op te lossen.

 

 

Wilt u alles over waterkwaliteit en watersamenstelling weten? Wij verkopen het prachtige, informatieve boek KoiBijbel: Waterkwaliteit van Joop van Tol via onze webshop!

 

 

Joop van Tol

KoiToday.nl

Deel dit bericht

Informatie op maat?
Kom naar onze showroom!

 Onze vakmensen helpen je graag bij al je vraagstukken over vijveraanleg.

Natuurlijk kan je ook de producten uit onze webshop afhalen of bestellen.         

Openingstijden vanaf 29-12-2023

Woensdag van 19.00 tot 21.00 uur

Overige dagen op afspraak

Kunt u niet tijdens de openingstijden? Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Tot ziens in onze showroom. 

 • Vandaag besteld is de volgende dag in huis, mits voorradig
 • showroom met alles voor uw vijver
 • Afhalen? Zie openingstijden of op afspraak